keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Vihreääkin vihreämpi spot-sähkö

Muutin reilu vuosi sitten asuntoon, jossa sain ensimmäistä kertaa tehdä oman sähkösopimuksen. Kaikissa edellisissä asunnoissa sähkösopimus oli tavalla tai toisella kuulunut vuokrasopimukseen. Kuulun siihen ihmisryhmään, joka haluaa kulutusvalinnoillaan vaikuttaa asioihin, mutta miettii kuitenkin samalla panos-tuotos-suhdetta, eli en siis ole valmis maksamaan mitä tahansa ekologisista valinnoistani. Minulle spot-sähkö tarjoaa täydellisen paketin, sillä se on halvin ja samalla oikeasti päästöjen vähentämiseen kannustava sähkösopimus ja siten myös pidemmällä aikavälillä päästöjä vähentävä ratkaisu.

Mikä sähköenergia ja siirto?


Sähkölasku koostuu karkeasti sähköenergiasta (40 %), sen siirrosta (30 %) ja veroista (30 %, alv + sähkövero). Sähkövero laskutetaan siirron yhteydessä, minkä johdosta siirtolasku näyttää isommalta kuin energialasku (varsinainen sähkölasku). Siirtoyhtiötä et voi kilpailuttaa, koska asuntoosi tulee vain yhden sähköyhtiön piuhat. Energian eli piuhoissa kulkevan sähkön sen sijaan voi ja se myös kannattaa mikäli päästöt tai raha kiinnostaa.

 

Mikä spot-sähkö?


Normaalisti sähkösopimuksessa hinta määritellään kiinteäksi joko toistaiseksi, vuodeksi tai kahdeksi vuodeksi eteenpäin. Sähköyhtiöt arvioivat tulevan sähkönhinnan vuosiksi eteenpäin, lisäävät hinnan päälle varmuusmarginaalin odottamattomien tapahtumien varalle ja myyvät sähkön kuluttajille näin paketoituna. Kuluttaja siis tavallaan ostaa aina määräaikaisen sähkösopimuksen mukana myös vakuutuksen. Spot-sähkösopimuksessa hinta vaihtelee joka tunti ja sen näkee halutessaan vuorokautta etukäteen Nordpoolin sivuilta kohdasta ”Prices” ja ”FI”. 

Spot-sopimuksessa riski odottamattomasta hintakehityksestä siirtyy kuluttajalle mutta tällöin kuluttaja ei maksa myöskään ylimääräistä, jos merkittäviä sähkönhintaa nostavia tapahtumia ei tule. Toki sähköyhtiöt lisäävät pienen marginaalin myös spot-sähköön, mutta koska riski hintakehityksestä on kuluttajalla, on marginaalikin selvästi pienempi. Lasku spot-sopimuksesta tulee kerran kuussa ja siinä on ilmoitettu keskihinta, jolla sähköä on kuukauden tunteina ostettu. Minun sopimus on nyt ollut reilun vuoden voimassa ja kallein keskihinta on toistaiseksi ollut tasan 6 c/kWh, kun halvin on ollut 4,9 c/kWh. Sähkösopimusta tehdessäni kiinteät sopimukset olivat noin 6 c/kWh ja siitä ylöspäin. Arvioisin että energialaskussa on säästöä tullut vuoden aikana vähintään 10 %.

 

Ostaisitko bensiiniä hintaan 2 €/litra?


Sama logiikka toimii asuntolainassani, joka on sidottu lyhimpään mahdolliseen, eli 3 kk euriboriin (1 kk ei pankki suostunut myymään). 3 kk euribor on nyt noin 0,3 %, kun pankkien kiinteät korot ovat helposti 1-2 %. Entä tekisitkö paikallisen polttoainejakelijan kanssa sopimuksen, jossa sitoudut ostamaan bensaa häneltä seuraavat kaksi vuotta hintaan 2 €/litra? Toki sähkönhinta voi paukkupakkasilla vaihdella näitä edellä mainittuja esimerkkejä voimakkaammin, mutta tällöinkin kyse on yleensä muutamista tunneista vuoden 8760 tunnin joukossa. Ja nämäkin tunnit on sähköyhtiö jo arvioissaan hinnoitellut kiinteän hinnan sisään.

 

Ekologisempi vihreä sähkö


Moni päästölaskuri suosii vihreää sähköä, jossa on erittäin hyvä ajatus. Kun kysyntä kasvaa, niin paine tuottaa vihreää sähköä kasvaa samalla. Vihreässä sähkössä on kuitenkin se ongelma, että hyvin harvassa tapauksessa se vielä oikeasti ohjaa sähköntuotannon rakentamista. Vihreää sähköä on tällä hetkellä vielä moninkertaisesti enemmän tarjolla, kuin mitä sille on kysyntää ja esimerkiksi kaikki mahdolliset tuulivoimalat joihin vain saadaan lupa, rakennetaan muutenkin. Nykyisin on tosin jo hyviä merkkejä tästäkin ilmassa. Osa yrityksistä rahastoi vihreällä sähköllä saamansa ”ylimääräisen” tuoton ja käyttää sen sellaisen päästöttömän tai vähäpäästöisen tuotantokapasiteetin rakentamiseen, joka ei muuten toteutuisi. Ehkäpä tuoreimpana ja mielenkiintoisimpana tapauksena Oulun Sähkönmyynti Oy, joka tarjoaa vihreän sähkön myynnillä kartuttamaltaan ympäristötililtä 10-20 kesällä 2013 avustusta hakeneelle yksityishenkilölle noin 30 %:n avustuksen aurinkosähköjärjestelmän hankintaan.

 

Ekologisin Ekosähkö


Ekosähkö on Suomen Luonnonsuojeluliiton varmentamaa sähköä, jossa toteutuu aina edellä mainittu rahastointi. Siinä myös kiinnitetään huomiota moniin muihin luonto- ja ympäristöseikkoihin. Monet yritykset tuottavat ekosähköä ja sitä ei pitäisi koskaan sekoittaa ns. tavalliseen vihreään sähköön.

 

Vihertämistä spot-sähköllä


Myös siirtyminen spot-sähköön vihertää sähköntuotantoa, mutta hieman eri tavalla kuin vihreä- tai ekosähkö. Spot-sähkö kannustaa kulutusjoustoon hinnan mukaan ja hinta taas korreloi melko hyvin sähköntuotannon päästöjen kanssa. Eli kun kulutusta siirretään halvemmille tunneille, myös päästöt putoavat. Ja jos entistä useampi tekee näin, niin fossiilisia polttoaineita käyttävien lauhdevoimaloiden käyttöedellytykset huononevat ja niitä suljetaan tarpeettomina. Kaukolämmöllä lämpiävässä kerrostaloasunnossa kulutusjouston mahdollisuudet ovat rajalliset, mutta periaatteen vuoksi olen alkanut latailla erilaisia laitteita öisin, kun sekä hinta että päästöt ovat pienemmät. Isompia vaikutuksia voidaan saada esimerkiksi varaavan sähkölämmityksen omaavissa taloissa tai teollisuudessa. Pitkällä juoksulla sekä spot-, eko- että vihreä sähkö vihertävät koko sähköntuotannon.

Kirjoittaja rahastoi spot-sopimuksella säästyneet rahat omia ekologisia hankintoja varten.

Pasi Tainio, suunnitteluinsinööri, HINKU-hankkeen vetäjä, Suomen ympäristökeskus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti